GA-1000 е скорошна под-категория на авиационната серия часовници G-Shock. Сред най-очебийните функции са наличието на термометър, компас, неонова светлина за нощно сверяване на часа, но заедно с това липсват и някои важни характеристики, като слънчева батерия и автоматично коригиране на времето с радиосигнал. Това наличие на нови функции за сметка на други създава приемлив баланс в цената, за да имате възможност да изберете функциите, които повече ви допадат и са ви необходими. И така нека по-подробно разгледаме тази под-категория и да обърнем по-специално внимание на модела G-Shock GA-1000-1A.

Външен вид на модела

 

Голямо впечатление прави габаритният размер на корпуса и неговата дебелина. Това обаче представлява плюс за любителите на устойчивите на удари спортни часовници G-Shock. Размерите му са: ширина - 50,8 мм, височина - 52,1 мм и дълбочина - 16,6 мм, а внушителният дизайн го прави наистина специален модел в серията G-Shock Aviator. 

 

Характеристики  

Основата на този часовник е изработена от неръждаема стомана и е гравирана, за да посочва определени функции. Около циферблата същи има неръждаема стомана за по-солиден вид, но с това решение дизайнерите добавиха и допълнително тегло на часовника. Вероятно това е причината GA-1000 да е сред най-тежките модели Casio G-Shock и тежи 85 грама, когато е с полимерна лента и цели 125 грама, ако за закопчаване изберете гумена лента с метални звена. За сравнение моделът GW-3000 с полимерна лента тежи 70 грама.

Бутоните, с които разполага часовникът, са типични за всички авиационни модели и са изработени от неръждаема стомана. Вляво има копче за бърз достъп до компаса. За да получите възможно най-точни данни от компаса, дръжте часовника паралелно на земята, без да го накланяте на една страна. 

Какво представлява циферблатът ?

gshock ga-1000

Интересно за GA-1000 е наличието на минерално стъкло, което е със свойството на лупа, ако го погледнете отстрани. С такова стъкло разполагат и останалите модели от серията G-Shock Aviator. Но за разлика от тези авиатори, които са изцяло механични, този модел е с ултравиолетова светлина, която ви дава възможност да видите цифрите и отметките на основния циферблат и в тъмното. Трябва да имате предвид, обаче, че тази светлина не се отнася за всеки отделен циферблат, а само за главния. 

В горния ляв край е разположено менюто с различните функции на часовника. Стрелка във вид на малко самолетче ще ви покаже коя функция сте избрали. Японската компания е много изобретателна откъм функции, без които часовникът би бил скучен.

В горния десен ъгъл има цифров индикатор за няколко функции: сегашния ден от седмицата, будилник, времето по света, както и бутон за включване и изключване на звука. Малко по-надолу е разположена скала, изобразяваща секундите. Такава функция имат и други модели на фирмата, които не са толкова скъпи. Скоростта на движение на скалата зависи дали сте активирали тази функция или не.

Дисплеят се намира на най-долния циферблат, който може да се настрои да изобразява датата, часа, градусите, когато активирате компаса, хронометъра, температурата или таймера с обратно отброяване.

 

Както всички останали модели G-Shock, GA-1000 разполага с 5 аларми и автоматичен календар, и е непромокаем до дълбочина 20 бара. Както вече казахме, моделът няма слънчева батерия, а неговата батерия издържа за период от 2 години.