Независимо дали търсите скъпи или евтини водоустойчиви часовници, ви е необходим качествен часовник с добър външен вид. Но това не са единствените функции, по които да избирате вашия часовник. Необходим ви е водоустойчив часовник, който няма да се налага да сваляте преди всяко миене на ръцете, на съдовете или при плуване. От огромното разнообразие от водоустойчиви часовници можете да изберете модел, подходящ за работа, отмора или за всеки друг повод.

Кое прави часовниците водоустойчиви?

Производителите не могат да гарантират, че часовниците са на 100% водоустойчиви, заради сложния механизъм, който съдържат, състоящ се от множество дребни елементи. Те предлагат висококачествени водоустойчиви часовници, които издържат на толкова вода, колкото часовниковият им механизъм е способен да понесе.

Няколко са нещата, които правят часовниците устойчиви на негативното въздействие на водата. Тези часовници имат ясно изписана функция (WR-30-50-10-200-300-1000). Те също съдържат цифра, указваща нивото на водоустойчивост. Тази цифра варира от ниско съпротивление 3 до максимално съпротивление 100. За да гарантират водоустойчивост до определени метри, часовниците трябва да преминат през редица тестове и да покрият високи стандарти.

Трябва да отбележим, че часовниците G-shock са най-достъпни откъм цена и надеждни ръчни часовници с водоустойчивост от 200 метра, като в същото време са най-технологичните в света и имат богата гама функции.

Нива на водно съпротивление

Най-лесният начин да намерим най-добрите водоустойчиви часовници е да научим повече за дълбочината на водоустойчивост.

  • 3 атм се равнява на 30 метра

  • 5 атм се равнява на 50 метра

  • 10 атм се равнява на 100 метра

  • 20 атм се равнява на 200 метра

  • 30 атм се равнява на 300 метра

  • 100 атм се равнява на 1000 метра

Часовниците за гмуркачи имат специален ISO сертификат и дълбочината им варира между 300 и 1000 метра. Колкото по-големи са цифрите, на толкова по-голяма дълбочина получавате защита от водата. Например моделът на Casio G-Shock GWG-1000-1A е с водоустойчивост 20 атм и е подходящ за няколко минутно гмуркане, докато моделът Edifice ECB-500D-1A е подходящ само за къпане, не и за гмуркане.

Проверки

Всички водоустойчиви часовници преминават през два вида проверки. Първият тест поставя часовника на проверка на нивото на въздушното налягане. Това е сух тест, при който се разкрива всяко възможно изтичане на въздух, ако има такова. Влажното тестване се извършва с поставянето на ръчния часовник в специална, пълна с вода камера, след което се поставя на въздушен тест. Въз основа оценяването издръжливостта на часовника, на тези тестове той получава и съответния рейтинг.

Часовник за ежедневно ползване

Ако желаете да носите часовника всеки ден, за предпочитане е да изберете модел с дълбочина от 30 до 50 м. Такъв часовник можете спокойно да носите дори и по време на проливен дъжд или да миете ръцете си с него. И все пак преди да се къпете или плувате, свалете часовника от ръката.

Плуване и гмуркане

Ако желаете да плувате или да се гмуркате надълбоко под водата, без да сваляте часовника си, изберете водоустойчив часовник с дълбочина от 200 до 1000 м. Ако става въпрос просто за къпане или потапяне с шнорхел, то часовник с маркировка от 100 до 300 м ще ви свърши работа. За дълбоководно гмуркане е добре да изберете часовници с дълбочина от 30 до 100 атмосфери.