Притежаващ метален отблясък подобно на острието на самурайските мечове, този модел G-Shock часовници е с изключително привлекателен на външен вид, а новият му притежател може да е сигурен в невероятната удароустойчивост на всеки един от елементите в него. Тук ще можем да се запознаем по-отблизо с модела GST-B100-1AER, който е представител на новата линия на G-Shock, наречена G-Steel.

Колекцията GST-B100 е съвсем предсказуема. Когато беше представена за първи път, още веднага производителите бяха залети със съобщения от рода на: "Къде и кога мога да си закупя този часовник?" и популярността, която той придоби, не беше никак изненадваща...

Часовникът съчетава най-привлекателните характеристики на тази японската марка: слънчева клетка, синхронизация със смартфона, ярка подсветка, красив удароустойчив кейс.

В направата на кейса е използвана висококачествена стомана, която хармонично се съчетава с полимерния материал. Черният циферблат е специално избран, за да спести впечатлението за цялостен блясък и за осигуряване на необходимия контраст.

Размери

Въпреки че GST-B100 не е твърде голям, той лесно се забелязва на китката. Циферблатът създава впечатлението за дълбок кейс (вероятно заради насочените навътре маркери за часовете). Всички елементи в него - стрелките, 3-те мини-дисплея са напълно четливи.

Синхронизация със смартфон

Предоставена е специална поддръжка на часовника – синхронизация със смартфони. Днес съществува ново приложение, наречено G-SHOCK Connected, което е нещо съвсем ново за потребителите, но си струва да го опитате. Процесът на инсталиране на приложението и регистрирането на часовника е лесен. Първият екран ще ви препоръча да настроите времето, като е добавена функцията за световното време.

Настройване на алармата

В горния ляв ъгъл (на главния екран) можете по всяко време да следите нивото на батерията.
Това е всичко, което се отнася до приложението. Функционалността на приложението е ограничена до самия часовник, но трябва да имате предвид, че главната цел на телефона е да синхронизира точното време.

Относно диска

Остриетата се завъртат, като под себе си оставят червен цвят. По този начин можете да следите нивото на зареждане на батерията: колкото повече от червения цвят виждате, толкова по-голяма нужда от презареждане има часовникът (в режим текущ час).

Дискът показва още и състоянието на алармата (дали е активирана или деактивирана). Тя работи по следния начин: ако в режим аларма дискът покрива червеното пространство, тя е деактивирана; ако го разкрива, алармата е в активната фаза. Производителят също така разкрива, че "турбината" се върти и в режим хронометър (за да покаже динамиката на времето).

Забелязахте ли малкото прозорче близо до стрелките? Това е японският начин за показване на точното време от деня: дали е сутрин или вечер (am или pm). Принципът на копчето на часовника е много подобен на Smart: то се изважда с едно щракване.

Подсветка

Подсветката, както обикновено, е страхотна. G-Steel не може да направи лоша подсветка. Много ярък светодиод покрива цялата повърхност на циферблата (който традиционно се намира на 6-тия час). Стрелките са с покритие от необрит с яркост, чиято достатъчност е под въпрос. Подсветката, обаче, компенсира този недостатък.

Каишка

Каишката е направена от плътен полиуретанов материал, който със сигурност ще издържи дългогодишна употреба.

Заключение

Моделът GST-B100-1AER е предизвикателен и се отличава със своята метална красота. Той не бива да се бърка с традиционната концепция за марката G-Shock (грапав пластмасов часовник с електронен дисплей). Това е съвсем различен модел за напълно различна аудитория. Точността на интернет часовника, соларната клетка и удобството при контролиране на функциите чрез телефона – всичко това е нов поглед върху класическия модел G-SHOCK часовници.