История на създаването на часовниците G-SHOCK


По времето, когато започват първите разработки на G-SHOCK, хората считат ръчните часовници за прекалено крехки и податливи на счупване. Историята на създаването на тези уникални часовници започва, когато компанията CASIO назначава на работа млад инженер, чиято цел е да създаде часовник, който не се чупи при падане. Тази компания придобива известност през 1974 г. именно с разработването на първите в света електронни часовници. През годините тези часовници еволюират дотолкова, че в края на 80-те години се появяват практически неразрушим модел от така-наречените G-SHOCK часовници, които повлияват значително цялата часовникова индустрия.


История на G-SHOCK моделите

Първият появил се модел часовници G-SHOCK е DW5000, излязъл на бял свят през далечната 1983 г. Благодарение на него се поставя началото на невероятния успех на всички последващи модели G-SHOCK. Съвременният стил, дизайн и функции на тези часовници допадат на младите хора от цял свят, които го предпочитат пред другите съществуващи до този момент модели. 

Дизайнерът Кухио Ибе работил за компанията CASIO, но през 1981 г. създава собствена компания с основната цел да създаде напълно неразрушим ръчен часовник. Фирмата му, състояща се само от трима човека, започнала да прави тестове с различни материали, а първите прототипи били подложени на сурови изпитания за издръжливост. Ибе продължавал да търси най-твърдия възможен материал, тъй като дори и най-твърдият метал не бил способен напълно да защити електрониката на часовника при удар и други външни влияния. Въпреки месеците напрегната работа, целта им изглеждала все още непостижима.

Един ден, докато Ибе се разхождал в парка и наблюдавал играта на малки деца, изведнъж бил осенен от мисълта, че онова, което се намира в губената топка, е изцяло защитено от удари. Благодарение на тази идея, фирмата успяла да разработи конструкция с почти плаващ вътрешен модул. 

 
Тестването, което последвало, продължило почти две години, като над 200 експериментални прототипа били изготвени за усъвършенстване на различни негови компоненти. Най-после през 1983 г. били достигнати оптималните параметри, необходими за часовниците, и на бял свят излезли първите противоударни часовници G-SHOCK.

Батерията е със срок на валидност 10 години, а часовникът е водонепроницаем при налягане на водата до 10 бара. Часовникът дори издържа падане от височина 10 метра. 

След излизането на модела на бял свят, разработването и усъвършенстването му продължило, но първоначалният му уникален дизайн и до ден-днешен остава непроменен. Днес съществуват множество модели G-SHOCK, но дори и най-изисканите от тях са не по-малко издръжливи от първоначалния модел.


Невиждана досега многофункционалност и надеждност

Благодарение на страхотните си функции, тези часовници бързо се превърнаха в символ на иновация, надеждност и многофункционалност. Вече не е необходимо да сваляте часовника от ръката си при извършването на всякакви дейности, като каране на колело, бягането или каране на скейтборд. Падането и ударите не са проблем за G-SHOCK така, както са за другите видове часовници. 

В продължение на вече 35 години G-SHOCK остава надежден спътник във всякакви ситуации:

  • Независимо дали ви трябва за ежедневието
  • Независимо дали сте спортна натура и се занимавате с даден спорт
  • Независимо дали имате екстремни натоварвания или активна почивка сред природата,

G-SHOCK ще бъде с вас навсякъде, за да ви даде точно време и допълнителни полезни функции. Хората напълно основателно считат тези часовници за неподвластни на ограничения.