Ако сте професионалист или любител рибар, със сигурност информацията, свързана с подходящите за целта часовници ще ви се стори полезна и интересна.

Всеки рибар използва проверени с времето начини за ловене на риба, специално оборудване или стръв. Часовникът в случая би бил допълнителен помощен уред, който ще ви позволи по-точно да определите най-благоприятните условия за ловене. Такива часовници са компактни и удобни за носене, дизайнът им се слива с ръката и не е необходимо да се притеснявате, че ще ги намокрите и трябва да ги сваляте. Този малък уред е изключително практичен и предоставя редица полезни функции.

Какви параметри трябва да имат часовниците за риболов?

  • Специфичен дизайн - тези часовници не бива да напомнят на часовниците, които се носят в ежедневието.

  • Водоустойчивост - защитата им от вода трябва да е поне 100 метра. Моделите от серията Casio G-Shock или Casio ProTrek освен че са водоустойчиви, са също и удароустойчиви, студоустойчиви, устойчиви на вибрация, прах и мръсотия.

  • Каишка - за лятото е подходяща гумената каишка, която е мека, еластична и отблъсква водата. За зимата по-добрият вариант е текстилната каишка, която не се напуква при ниски температури и запазва топлината на ръката.

  • Механизъм - механиката не е устойчива на случайни удари или вода, затова такъв часовник може да е единствено кварцов.

  • Размери - за да не натоварват ръката, часовниците за риболов трябва да са леки и не прекалено обемисти. Страничните бутони не трябва да стърчат дотолкова, че да могат случайно да бъдат натиснати. Цифрите върху циферблата трябва да са големи, за да могат лесно да се разчитат във външни условия.

Какви допълнителни функции трябва да предоставя часовникът за риболов ?

  • Ако обичате да ходите на риболов през нощта, трябва да изберете часовник с ярка и продължителна подсветка, каквато притежават повечето спортни електронни часовници.

  • Ако не желаете да сменяте често батерията, изберете Casio ProTrek със слънчева батерия, която ще се зарежда автоматично през светлата част на денонощието.

  • Ако се занимавате със спортен риболов, със сигурност ще ви е необходим часовник с вграден таймер за обратно отброяване и секундомер.

  • За да не проспите времето за събуждане, можете да закупите спортен часовник с вградена аларма.

  • В случай, че възнамерявате да отидете на риболов в чужбина, ще Ви е необходима функцията „Световно време“, както и „Автоматичен календар“.

Други полезни функции са времето на изгряване и залязване на слънцето, компас, с чиято помощ да определите посоката на вятъра, както и барометър, който вероятно е най-важен за успешния риболов.

Как да определите най-благоприятното време за риболов с помощта на часовник за риболов?

рибарски часовници

Ако имате наличен интернет, потърсете стандартния график, изобразяващ положението и фазата на луната. Ако се намирате сред дива местност без каквато и да било техника, тогава лунният календар с приливите и отливите, вграден в часовника, ще ви бъде от голяма полза.

Моделите от колекцията Casio Fishing Gear са с налични пиктограми, на които можете да наблюдавате вероятността за успешен риболов. Информацията, която те предоставят, се основава на лунната активност и настоящото ви местоположение. В допълнение имате възможност да зададете желана бъдеща дата и час, когато планирате риболов и да получите конкретна информация. Въпреки че на пръв поглед може да ви се стори, че тези прогнози не са сериозни, притежателите на часовниците Casio Fisher Gear потвърждават във форумите, че прогнозите са на 100% верни.

рибарски касио

Моделът Casio AW-82-2A, който представлява най-достъпният часовник от тази серия, е предназначен по-скоро за любители на риболова, въпреки че е с понижено ниво на водоустойчивост - до 50 метра.

рибарски часовник casio

Моделът AMW-700B-1A е идеален за зимен риболов. Каишката му е от плат със стилни кожени вложки и се отличава с иновативен дизайн и водоустойчивост до 100 метра.

рибарски часовник

Най-интересните модели от серията Fisher Gear са AMW-706D-7A и AMW-702-7A. Те са по-обемисти, но предлагат и повече функции, като термометър, възможност за преглед и запазване на промените, както и калибриране на датчика. Диапазонът за промяна варира от -10 °C до + 60 °C.

Единственото, което отличава тези два модела, е способността за индикация на риболовната активност. Различават се също и по дизайн на каишката – докато първият модел има стоманена верижка, вторият е с удобна гумена каишка.

Какви други интересни възможности предлагат часовниците от колекцията Casio Fishing Gear?

  • Точността на всички тези часовници дава отклонение от само +/- 15 сек. на месец.

  • Освен часовото време, часовниците показват и пълната дата и автоматично превключват от зимно на лятно часово време и обратното. По-модерните модели определят времето в 50-те най-големи града в света.

  • Сред полезните функции са определяне фазата на луната и на настоящето ви местоположение.

  • Всички събития и действия могат да се съпровождат от звуков сигнал.

  • Секундомер, таймер, будилник с отлагаща функция

  • Електролуминисцентна подсветка, която се включва при натискането на определено копче или автоматично при звуков сигнал.


Температура на водата и атмосферно налягане

Времето и атмосферните условия оказват най-голямо влияние върху стръвта. Те влияят и върху температурата на водата и атмосферното налягане. Активността на рибата зависи от скоростта на спад или показване в налягането - колкото по-бързи са тези промени, толкова по-зле се чувства тя и активността й спада.

Ако смятате, че прогнозата за времето може да ви подведе, можете да се ориентирате по показанията на барометъра, вграден във вашия часовник.

Часовниците Casio ProTrek и Casio G-Shock имат вградени барометър и термометър, чиито стойности са свързани помежду си в така-наречената функция алтиметър. Тази функция е бонус към основните параметри и със сигурност е от полза за любителите на високопланинския риболов.

Не бива да забравяте, че термометърът показва температурата на околната среда. Това означава, че ако отчитате данните, без да сваляте часовника от ръката си, тогава термометърът ще покаже температурата на тялото. Ако часовникът продължително време е стоял на пряка слънчева светлина, той ще показва завишена температура. За да получите актуална и точна информация за температурата, е необходимо да свалите часовника буквално за една минута и да го сложите на тъмно място. Ако желаете да разберете каква е температурата на водата, можете за кратко време да го потопите във водоизточника.

g-shock риболов

Един от най-достъпните мотели от серията Casio G-Shock е GDF-100BB-1E. Този атрактивен спортен часовник е в изцяло черен дизайн, а функциите, които предлага, са много сходни с тези на колекцията Casio Fishing Gear. Въпреки че няма функция за отчитане на фазата на луната и режим на риболов, в него ще намерите датчик за промяна на атмосферното налягане и температурата.

Диапазонът на промяна на налягането варира от 260 до 1100 хПа. Първоначално данните се обновяват на всеки 5 секунди, след което на всеки 2 минути. Диапазонът за промяна на температурата е от -20 °C до + 60 °C, а нивото на водоустойчивост възлиза на 200 м.

протрек риболов

Моделът PRG-250-1D на Casio ProTrek е сравнително по-сложен. Той може спокойно да бъде наречен професионален, защото предоставя едновременно цифрова и графична информация. Въпреки че графиката е миниатюрна, по нея лесно ще можете да определите промяната в атмосферното налягане за последните 10 часа. Към останалите функции е добавен и цифровия компас с вграден бележник, както и автоматичната електролуминисцентна подсветка, която се включва сама при недостатъчно добро осветление. Функцията на барометъра и термометъра са свързани с изобразяването на фазите на луната, както и с графика на приливите и отливите на определени дати.

касио рибарски

Няколко съвета към рибарите

И накрая няма да е излишно да споменем за правилата, които всеки рибар трябва да спазва! Не забравяйте да приберете след себе си всичките си принадлежности, да изхвърлите боклука на предназначените за това места и да не оставяте тлеещ огън на мястото, където сте ловели риба.

Когато ловите риба в охраняеми водоеми, се снабдете с необходимите документи и разрешителни. Уверете се, че любимото ви занятие няма да бъде помрачено от никакви неприятни изненади.