Въпреки че професионалните модели часовници не са сред най-разпространените в България заради високите си, почти недостъпни цени, днес ще разгледаме един специален модел авиатор, който доби широка популярност в света, заради отличните си предимства. Става дума за моделът на G-Shock GW-3000B – часовник, който покорява стихията на въздуха. Въпреки, че е първият модел авиатор, тоест е относително стар, със сигурност си струва да притежавате такъв часовник, още повече, че се предлага и на достъпна цена.

Нека започнем с външния вид. На пазара можете да намерите обикновен модел GW-3000B, изработен предимно от полимерна пластмаса, но може да намерите и негова разновидност GW-3000BD-1A, в който е използвана стоманена гривна и рамка. Единствената разлика между тях е в материалите, от които са направени, както и в тяхната стабилност и цена, като разглежданият от нас модел се предлага на българския пазар за малко над 500 лв. 

Въпреки че е с масивен външен вид, този часовник стои доста елегантно върху китката. Панелът е направен така, че да изглежда с по-обемен дизайн. Висококачествен, ергономичен и с традиционни настройки – това са само някои от предимствата на външния му вид. 

Какво представлява панелът?

Циферблатът е разделен на четири подразделения, защитени от стабилно минерално стъкло. През нощта автоматично се включва фонова светлина, която ви позволява по всяко време да следите часа. При това моделът е смарт, което означава, че в тъмен режим включва автоматично режим за пестене на енергия. Така че когато не планирате да го носите продължително време, можете да го съхранявате на тъмно – в кутия или в шкафа. 

Моделът е водоустойчив и издържа на потапяне на дълбочина до 200 метра. В допълнение е и удароустойчив и издържа на претоварване и механични въздействия. Затова този Авиатор може спокойно да се използва на голяма височина.

Специални функции на модела

GW-3000B предлага две основни функции, които представляват голямо удобство за потребителя. Това са:

  • Слънчева батерия, която буквално може да се зарежда от всякакъв източник на светлина, независимо дали естествен или изкуствен. Това ви спестява закупуването и подмяната на батериите. Препоръчва се по-често да зареждате часовника, което става много лесно. Вариантите са няколко: например оставяте го до прозореца, носите го навън без да го покривате с ръкава си и др. Инструкциите съдържат подробни указание какво трябва да правите. С тази батерия можете да сте спокойни, че часовникът ви ще работи години напред.
  • Автоматично синхронизиране на времето, независимо в коя държава се намирате. Часовникът се саморегулира за няколко секунди, което е изключително удобно за хора, на които им се налага често да пътуват.

Традиционни функции

Останалите функции са стандартни и включват автоматична ръчна настройка, автоматична смяна на датата, будилник, хронометър и времето по света. Стрелките са фосфоресциращи, което ви позволява да виждате часа и в тъмни помещения. Има възможност да включите сигнал на всеки час.

Всичко това е подходящ набор от функции за физически активни хора, както и за хора, които често пътешестват, а защо не и за професионални превозвачи, летци, спедитори и др. Разбира се, на някои от тях тези функции може да се сторят малко като за професионален часовник, но за по-сложен дизайн и допълнителни функции, трябва да платят много по-висока цена. Интересна подробност е, че моделът се предлага в два варианта – мъжки и женски.