В серията G-Shock се появява новият модел противоударен часовник - GMA-S130. Ако трябва да съдим по името му (GMA), серията е предназначена както за жени, така и за мъже. Производителите от Casio са направили голям реверанс към своите привърженици, що се отнася до цвета. Любителите ще имат голям избор пред себе си, тъй като моделът е достъпен в много цветове. Нека разгледаме функционалностите на G-Shock GMA-S130-7A.

Едно от най-предпочитаните свойства - крачкомерът - е налице в тази нова версия. За сметка на това, обаче, не са налични други напредничави технологични функции като радио синхронизация и слънчева батерия. Все пак часовникът притежава чудесна автоматична подсветка и може да се ползва под вода до 200 метра дълбочина. Водоустойчив е на 20 бара (ISO 2281), но не се препоръчва да се ползва при акваланг.

Корпус на G-Shock GMA-S130-7A и надеждност

Дисплеят на часовника има автоматична светодиодна подсветка. За осветяване на циферблата производителите са внедрили светодиод, който може да се включва и автоматично. Това става, ако наклоните ръката, на която е часовника към лицето си. Корпусът на часовника, както и всички останали модели от същата марка, е противоударен. Външните габарити на часовника са 49,0 мм х 45,9 мм х 15,5 мм (Ш х В х Д).

Конструкцията му е създадена по начин, който да се допуска повреда при сериозни вибрации и удари. Моделът е тегло приблизително 53 гр. Стъклото му е с минерален произход, устойчиво е на надрасквания и е напълно прозрачно. То представлява добра защита на дисплея и същевременно е естетично покритие. Изработката на корпуса е изцяло от полимерна пластмаса. Тя придава на конструкцията така желания противоударен ефект.

Верижката на часовника също е от полимерен материал. За целта е използван естествен източник, който е чудесен избор за производството на здрава и еластична верижка. Материалът не предизвиква изпотяване и няма данни да предизвиква алергични реакции.

Функционалност на дисплея

Подобно на другите G-Shock версии, часовникът разполага с автоматично обновяване на датата. За сте в крак с времето, е достатъчно да актуализирате и настроите датата веднъж, след което часовникът се актуализира сам.

Имате възможност да променяте показването на времето в два формата: 12- и 24-часово. Хората, които са изключително ангажирани през деня или им се налага да правят упражнения или да приемат медикаменти, могат да ползват напомнянията от алармите, които са пет на брой. Чрез звуков сигнал те могат да ви подсещат през деня за вашите ангажименти.

Подобна функция има и таймерът, който е с автоматично повторение. Обратното му отброяване ще ви напомня чрез звуков сигнал за настъпващо събитие. Можете да използвате таймера във времеви диапазон от 1 мин до цели 24 часа. След като веднъж настроите часовника за пускане на таймер, той ще се пусне автоматично след като настъпи определеното от вас време.

При желание можете да чувате звуков сигнал на всеки кръгъл час. Можете да го изключите, когато пожелаете (например за през нощта).

Друга важна функция на часовника е показване на времето в различни големи градове и области по света. Допълнителният циферблат за часа в различни части на света позволява да настроите ръчно желаните от вас часови зони.